Srednja gostinska in turistična šola, vpis v šolo gostinstvo, natakar, kuhar, gastronom hotelir, farmacevtski tehnik Poročilo o projektu rastem s knjigo v šolskem letu 2023/24 | sgtsr
04 5370-600 info@sgtsr.si

Tudi letos so dijaki prvih letnikov sodelovali v projektu Rastem s knjigo, s katerim skušamo mlade motivirati za branje. Obiskali smo Knjižnico Antona Tomaža Linharta v Radovljici, kjer so nam razkazali prostore, postavitev gradiva in se z dijaki pogovorili o njihovih bralnih navadah. Sledila je predstavitev knjige Vinka Möderndorferja Romeo in Julija iz sosednje ulice. Ogledali smo si predstavitveni film o knjigi, ki so jo dijaki ob koncu dobili v dar.
Pesniško zbirko smo kasneje skupaj prebrali pri pouku. Povezali smo jo s Shakespearovo zgodbo Romeo in Julija, ki so jo dijaki prebrali za domače branje.
Razdelili so se v pet skupin, in sicer glede na to, kaj jih zanima.
Dva dijaka sta iskala skladbe s tematiko Romea in Julije, kar nam je v nadaljevanju služilo za glasbeno kuliso. Poslušali smo izvedbe skupin Dire Straits – Romeo and Juliet, slovenske različice pesmi Romeo in Julija skupin Fliirt, Mambo kings, Bratje in Love theme from Romeo and Juliet Andrea Rieua.
Ker je tematika zbirke ljubezenska, so v drugi skupini s pomočjo možganske nevihte ugotavljali, kaj vse je ljubezen.
V tretji skupini so se dijaki, ki radi nastopajo, pripravljali na interpretativno branje – vsak je izbral po dve pesmi in ju prebral ostalim v skupini.
Četrta skupina je iskala različne načine, na katere so umetniki izrazili motiv Romea in Julije. Našli so dramo, opero, muzikal, številne filme, glasbo, slike, strip in pesniško zbirko.
V peti skupini so štirje dijaki pripravili uprizoritev balkonskega prizora – iz tragedije in iz pesmi Vinka Möderndorferja.
Dve dijakinji sta naredili plakat o V. Möderndorferju.
Zaključili pa smo precej optimistično s pesmijo SREČA.
Ker so bile dijakom pesmi všeč in so pri branju uživali, so jih predstavili tudi drugim. Pripravili smo KRATEK RECITAL LJUBEZENSKIH PESMI – ROMEO IN JULIJA IZ SOSEDNJE ULICE IN MANJŠO RAZSTAVO. K poslušanju in ogledu smo povabili dva druga razreda in nekaj profesorjev. Ob glasbeni podlagi so dijaki recitirali pesmi in odigrali balkonska prizora iz tragedije Romeo in Julija in prizor iz zbirke Vinka Möderndorferja.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Zdenka Markelj

 

 

Dostopnost