Srednja gostinska in turistična šola, vpis v šolo gostinstvo, natakar, kuhar, gastronom hotelir, farmacevtski tehnik ŠOLSKA MALICA 2024/25 | sgtsr
04 5370-600 info@sgtsr.si

Če želite, da bo dijak v šolskem letu 2024/25 na šoli prejemal malico, izpolnite prijavo in jo pošljite na šolo najkasneje do 16. 8. 2024
prijavnica

Šole bodo upoštevale uvrstitev v dohodkovni razred v odločbi o otroškem dodatku ali državni štipendiji na podlagi izmenjave podatkov med Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in Ministrstvom za vzgojo in izobraževanje ter ustrezno znižale višino položnice za malico. Oddajanje vlog za subvencijo malice zato ni potrebno, razen če družina nima veljavne odločbe o otroškem dodatku ali državni štipendiji na dan 1. 9. 2024. Če družina nima veljavne odločbe o otroškem dodatku ali državni štipendiji na dan 1. 9. 2024, ker se ji bo npr. odločba iztekla 31. 8. 2024 ali ker otroškega dodatka ali državne štipendije sploh niso uveljavljali, svetujemo, da starši avgusta 2024 vložijo vlogo za otroški dodatek/državno štipendijo.

V primeru, da družina nima veljavne odločbe za otroški dodatek oziroma državno štipendijo in teh dveh pravic ne želi uveljavljati ali do teh pravic ni upravičena, želi pa uveljavljati subvencijo prehrane z začetkom šolskega leta 2024/2025, mora v mesecu avgustu 2024 vložiti posebno vlogo za subvencijo malice (na ustreznem obrazcu!) pri pristojnem centru za socialno delo. Center za socialno delo bo uvrstitev v dohodkovni razred v teh primerih ugotovil na način, kot velja za pravico do otroškega dodatka, subvencija pa se prizna z začetkom šolskega leta oziroma v primeru vloge, vložene od vključno 1. 9. 2024 dalje, z dnem vložitve vloge za subvencijo prehrane.

Višina subvencije malice je določena z zakonodajo. Do subvencije malice so upravičeni dijaki, ki so prijavljeni na malico in se redno izobražujejo.

Subvencija malice za dijake

Subvencija malice pripada tistim dijakom, ki se redno izobražujejo, so prijavljeni na malico in pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo, ugotovljen v odločbi o otroškem dodatku ali državni štipendiji, znaša:

  • do 42 % netopovprečne plače v RS – 100 % subvencija za malico (3,60 EUR); malica za dijaka je brezplačna;
  • nad 42 do 53 % netopovprečne plače v RS – 70 % subvencija za malico (2,52 EUR); za malico dijak plača 1,08 EUR na dan;
  • nad 53 do 64 %neto povprečne plače v RS – 40 % subvencija za malico (1,44 EUR), za malico dijak plača 2,16 EUR na dan.

Do polne subvencije oziroma brezplačne malice so upravičeni:

  • učenci in dijaki, ki so nameščeni v rejniško družino na podlagi odločbe o namestitvi v rejniško družino,
  • učenci in dijaki, ki so prosilci za azil,
  • učenci in dijaki, ki so nameščeni v zavode za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami oziroma v domove za učence in obiskujejo šolo izven zavoda.

Cena malice za dijake v šolskem letu 2023/2024 znaša 3,60 € dnevno in ob predvidoma enaka tudi v šolskem letu 2024/25. Malice pripravljamo v naši šolski kuhinji, so tople, pestre in energijsko bogate, vsak dan so na izbiro štirje različni jedilniki (topla mesna, topla brezmesna, hladna mesna, hladna brezmesna), ki jih dijaki izbirajo več dni vnaprej. Nekatere dietne malice so možne po vnaprejšnjem dogovoru, v skladu z možnostmi šolske kuhinje. Malica je v času glavnega odmora, med 10:25 in 10:55 oziroma med 11:15 in 11:45.

Dostopnost