Ob koncu letošnjega koledarskega leta nas je doletela prav posebna čast in velika odgovornost – papežu Frančišku speči pravo slovensko potico. Za ta časten projekt je učiteljica kuharstva in mentorica Andreja Lavrič izbrala dijake drugega letnika programa gastronom hotelir – Filipa Babića, Tarika Huseinbašića in Nila Jerovška, pomagala pa sta še Neli Ribarič in Tadej Matjašič.
Nil je vedel, da se mora res potruditi, Filipu pa se je zdel projekt leta imeniten: “Takoj, ko sem izvedel, da delam potico za papeža, sem občutil neverjeten ponos in srečo, da sem eden redkih, ki je dobil to priložnost. Vedel sem, da bom moral dati ves svoj trud in pozornost v to potico. Imel sem veliko tremo pri pripravljanju, vendar sem se potrudil in na koncu sem zelo ponosen na potico in vem, da bo papež navdušen.« Tako bomo torej dijaki in zaposleni dodali slovenski pečat k praznovanju božiča v baziliki Svetega Petra v Vatikanu.
Postopek priprave in peke je bil skrbno načrtovan, saj je potica zapletena sladica; sestavine pa so bile skrbno izbrane od lokalnih proizvajalcev in kmetov.
Papežu želimo blagoslovljene in okusne praznike.
- S. Če je potica letošnji izziv tudi za vas, vam prilagamo recept za klasično slovensko orehovo potico, ki jo bo jedel tudi papež.
TESTO
600 g mehke bele moke (tip 500)
20 g svežega kvasa
50 g sladkorja
2 rumenjaka
160 g masla
2 dl mleka
ščepec soli
1 vaniljev sladkor
1 žlica ruma
NADEV
600 g mletih orehov
200 g sladkorja
2 rumenjaka
2 dl smetane
100 g masla
2 beljaka (sneg)
1 vaniljev sladkor
1 žlica ruma
cimet in klinčki po okusu